Културне и остале актуелности

 

 • Извештај са шетње историјским Србобраном - У оквиру радне суботе по Школском календару и промоцији локалне културе 16. септембра 2016. у 10h смо се окупили испред главног школског улаза, прве тачке наше шетње, у којој је учествовало 35 ученика и професори Милан Ђорђевић, Валентина   Десница, Бала Марко и директорка Марија Туторов.
  О историјском насељавању Срба на ове просторе и настајању Гимназије говорио нам је професор филозофије Милан Ђорђевић, који нас је затим повео до Трга Републике где је испред старе  Гимназије описао њен постанак и узроке који су довели до затварања школе због побуне ученика. Наставили смо Улицом Светог Саве где је професор причао о породици Продановић, њиховој кући, згради Општине, згради некадашње „Војводине“. Задржали смо се и испред родне куће песника Стевана Владислава Каћанског-Барда и слушали о његовом интересантном животу. Чули смо да су у Србобрану пре 2. светског рата, на месту данашње зграде преко пута од парка, били тениски терени и да смо имали и репрезентативца тенисера, Дунђерског. Професор Милан је говорио и о православној цркви, њеној архитектури и иконостасу. Наставили смо шетњу до куће, музеја, писца Нандора Гиона. О писцу и његовим делима нам је причала директорка библиотеке Ева Киш у летњиковцу дворишта куће. Након тога нас је Ласло Пароцки увео у кућу где нас је упознао са пишчевим аутентичним стварима, сведоцима  времена у ком је живео.
              По завршетку, око 13h, пријем за учеснике шетње уприличио је председник општине Нешко Честић, који је искористио ову прилику да размени неколико речи са нашим ученицима и чује утиске са догађаја

 • Извештај Ноћ истраживача - Дана 30.09.2016. године у већим градовима Србије је организована манифестација „Ноћ истраживача“. Циљ ове манифестације је приближавање науке млађој популацији на занимљив начин.
  У оквиру еколошке секције, ученици (15 ученика) Гимназије и Економске Школе „Светозар Милетић“ посетили су ову манифестацију у Новом Саду, тржни центар „Биг“. Такође, професорке Љиљана Белић Здравић, Светлана Пајић Јојкић и Тијана Мелезовић су чиниле тим за пратњу. Био је организован превоз, потпуно бесплатан. Средства смо обезбедили из фонда за рециклажу отпада. Полазак је био у 16 часова, а повратак у 22 часа.
  Тема овогодишње нићи музеја била је кул наука, било да је реч о науци ниских температура или науци која је једноставно кул. Деца су између осталог магла да виде: суви лед, течан азот и прављење сладоледа помоћу њега, ферофлуиде, вештачки снег, игло павиљон и роботе који су га склапали, лед као лек, поларне области, померање тектонских плоча. Такође су могли да се упожнају са кул местима за студирање, широм света. Науке које сз биле заступљене су: хемија, биологија, архитектура, психологија, медицина, географија, роботика и физика.
  Забавили смо се, научили нешто ново, видели одређене апаратуре и огледе, што немамо прилику у редовној настави, а то нам је и био циљ.
 • Извештај о реализацији пројекта "Превенција је кључ сигурности" - Прошле школске године смо остварили добру сарадњу са Центром за омладину Твоја Србија и ученици су били веома задовољни пројектом"Едукација данас за безбедније сутра". Ове школске године смо поново конкурисали за овај нови пројекат и прошли селекцију као једна од 8 школа.
  Пројекат "Превенција је кључ сигурности"  реализује Центар за омладину Твоја Србија  у сарадњи  и под покровитељством Министарства омладине и спорта РС и Интернационалне полицијске асоцијације, са циљем  да се омогући  младим девојкама, ученицама средњих школа, да стекну неопходна знања о дигиталном насиљу које је све више присутно, као и трговини људима - децом, које су две  највеће претње по безбедност младих жена  у Србији данас.
  Реализација пројекта је била 03.10.2016. (петак) у великој сали школе и кабинету за информатику у периоду од 1020 - 1310 . Било је предвиђено да учествује по 4 ученице из сваког одељења на основу добровоњне пријаве ОС (32). Радионицама је присуствовала 31 ученица , педагог и Богојевић Ана, члан Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања.

 • Извештај о реализацији излета у Београд - 28.10.2016Организатори су били професори српског језика и књижевности Славица Филиповић и Валентина Десница и педагог- библиотекар  Љиљана Каурин.
  Планирани су следећи садржаји: Посета међународном Сајму књига, Посета Храму Светог Саве( само први и други разред), обилазак Музеја Николе Тесле са стручним водичем(две групе- прво трећи и ћетврти разред а после први и други разред), обилазак  Кнез Михајлове улице и гледање позоришне представе - комедије "Добро дошли у Србију" у Звездара театру
 • Двадесетак ученика средњих школа из  Војводине  су 3. и 4. децембра 2016. године имали у Вршцу  први сусрет у оквиру пројекта Карпатске паралеле који реализаује Завод за културу војвођанских Русина. Циљ овог пројекта који је подржала Фондација за отворено друштво, је успостављање интеркултуралног дијалога између средњошколаца румунске, словачке, српске и русинске заједнице кроз упознавање вишевековног заједничкког културног наслеђа на простору карпатског базена односно панонске низије.
  У пројекту учествују ученици  Гимназије Борислав Петровић Браца из Вршца, Михајло Пупин из Ковачице, Светозар Милетић из Србобрана и  Петро Кузмјак из Руског Крстура. До краја реализације пројекта Карпатске паралеле који траје до априла 2017. биће одржани  сусрети и  у Ковачици и Руском Крстуру.
Слике Vršac
 • Ученице  II-1 разреда наше школе Јована Мркшић и Ангелина Шљука учествовале су у пројекту ''Европорама'' у Културном центру Новог Сада. Слушале су о вршњачкој едукацији и могућностима омладинске размене, учешћа у волонтерским камповима, програму за помоћ младим предузетницима. Дана 8. децембра 2016. организовале су радионицу за ученике наше школе и показеле се као одличне вршњачке едукаторке!

Слике Evrorama NS

 • Сајт школе је update-тован у јануару 2017. годин
 • Ученице наше школе Мркшић Јована II 1, Стојковић Дајана III 1, Јевтић Душица III 1, Ноеми Киш I1 и Ива Михајлов I 1 су са професорицом историје учествовале у пројекту Карпатске паралеле и присуствоваел интеркултуралним сусретима током децембра, јануара и фебруара у Вршцу, Ковачици , Руском Крстуру и Србобрану.Са својим вршњцима русинске, словачке и румунске националности учеле су о историји , култури и омладинском активизму.  Свој град су представиле презентацијом ''Србобран кроз време''.

пројект Карпатске паралеле Slike

Karpatske_paralele

 

 

.

  .
 
 

Екологија и рециклажа >

Активни млади >

   
Спортска такмичења >

Такмичења >

 

© 2007 Гимназија Светозар Милетић - Србобран